Vad är Low-code?
‘Low-code’ är en typ av plattform eller tjänst där man kan bygga egna appar eller automatisera flöden utan att behöva skriva någon, eller endast mycket lite, kod.
Istället bygger du dina appar i ett visuellt gränssnitt där du genom ‘drag-och-släpp’ placerar färdiga ‘byggstenar’ med funktionalitet i ett flöde och sätter upp regler för vad som ska ske i de olika stegen i processen.
Utmärkt för att ersätta excel och pappersformulär
Low-code kan användas för att underhålla och ställa frågor mot enklare register och databaser. Du kan till exempel skapa egna formulär, checklistor och attestflöden och det kan därför vara en utmärkt lösning för att hantera mer pappersbaserade processer eller för att ersätta den där excel-filen ni skapat för att ni inte hittat något bättre systemstöd.
Exempel på användningsområden är att bygga appar för reklamationshantering, incidentrapportering eller självkontroller. Då de också ofta går att integrera med andra system kan ni alltså koppla ihop er reklamationshanterings-app med ett affärs- eller ekonomisystem för att hämta kunddata till din app, registrera reklamationen på rätt kundkort eller kanske till och med automatiskt skapa en kredit.
Skillanden mot ‘No-code’
Utöver Low-code finns också något som brukas kallas ‘No-code’. Skillnaden mellan dessa båda typer av lösningar skulle kunna beskrivas som att No-code ofta handlar om enklare lösningar där man utan några som helst app-byggarkunskaper kan skapa enklare appar samt automatisera flöden, medan Low-code är en lite mer avancerad lösning där man kan bygga lite mer anpassade appar.
Detta blir dock inte en helt korrekt beskrivning efter som att det även finns No-code-lösningar där man kan bygga ganska avancerade appar samtidigt som det finns Low-code-lösningar där man kan göra väldigt mycket utan att kunna koda, men där den som har kunskaper inom programmering också har ytterligare möjligheter att utveckla och specialanpassa sin app.
Läs också:
Vad är No-code?
‘No-code’ är en typ av plattform eller tjänst där man kan bygga enkla appar och automatisera flöden utan att behöva skriva någon kod.
Olika typer av No-code-lösningar kan numera finnas inom vissa system, så som affärssystem, CRM- och ärendehanteringssystem, där man kan automatisera flöden och uppgifter inom systemet samt med andra tjänster som appen har en integration till.
Andra har också läst:
5 sätt att automatisera sina processer
Allt för många av oss lägger en stor del av sin arbetsdag på tråkiga och repetitiva uppgifter. Uppgifter som inte sällan är ganska enkla i sin natur men som samtidigt kan innebära stora följder om något utförs fel.
I denna artikel listar vi fem olika lösningar för att automatisera dessa processer.